IPPIN akan perjuang pendidikan percuma

Posted by Institut Pemikiran dan Pendidikan Islam Nasional (IPPIN)

Kuala Lumpur, 14 Julai 2010 – Insititut Pemikiran dan Pendidikan Islam Nasional (IPPIN) akan menuntut untuk diadakan pendidikan percuma kepada rakyat negara ini.

Pengerusi IPPIN, Mohd Naqiuddin Mohd Said berkata, keperluan itu sudah sampai masanya diberikan kepada rakyat setelah lebih lima puluh tahun negara Malaysia merdeka.

“Pendidikan percuma perlu diberikan kepada rakyat bermula daripada tadika sehinggalah kepada pengajian tinggi” katanya ditemui selepas menghadiri mesyuarat bersama badan-badan bukan kerajaan (NGO) yang terlibat.

Beliau menegaskan, antara negara yang mengamalkan dasar pendidikan percuma adalah seperti Sweden, Norway dan Finland. Kesemua negara itu, menurutnya mengamalkan dasar Negara Berkebajikan.

Katanya lagi, apabila sistem pendidikan percuma dilaksanakan, Malaysia akan menjadi sebuah negara tumpuan ilmuwan dan pendidikan seperti mana yang berlaku kepada kerajaan pemerintahan Bani Abbasiyyah di Baghdad suatu ketika dahulu.

“Ketika itu, rakyat berlumba-lumba menuntut ilmu, dan perkembangan ilmu begitu pesat sekali” tambahnya.

Beliau yang turut terlibat dalam perjuangan itu, akan bersama-sama NGO bagi bertindak menuntut kerajaan menggubal dasar pendidikan hari ini.

“Baru-baru ini, kita telah mengadakan pertemuan bersama Parti Sosialis Malaysia (PSM), Jaringan Rakyat Tertindas (JERIT) serta beberapa organisasi mahasiswa Islam seperti KARISMA dan PKPIM”

“Kesemua positif dengan idea ini dan bersedia memperjuangkannya” ujarnya.

Beliau berkata, suatu kongres pendidikan percuma bakal diadakan bagi memberi kefahaman dan kesedaran rakyat untuk perkara itu.

http://mygamis.blogspot.com

Artikel ini : 

0 Komentar

Post a Comment

Pengenalan

Adalah satu usaha GAMIS dalam menjadikan Pendidikan Islam diangkat sebagai peneraju utama untuk menjayakan matlamat sistem pendidikan negara iaitu ke arah pembentukan masyarakat baik dari aspek keintelektualan, moral, fizikal dan lain-lain oleh Kementerian Pendidikan dan Kementerian Pengajian Tinggi.

Objektif IPPIN

1) Menilai semula keberkesanan sistem pendidikan Islam yang diamalkan dalam negara. Tujuan untuk menilai pendidikan Islam dalam negara adalah untuk menjadikan pendidikan Islam sebagai tunjang pendidikan. Selain itu, pendidikan Islam juga sudah lama tidak disemak semula melainkan hanya menjalankan wacana tahunan sahaja.

2) Membetulkan pandang alam (world-view) mengenai pendidikan Islam yang sebenar.

3) Membentuk satu resolusi bertindak ke arah pentajdidan sistem pendidikan Islam di negara.

Organisasi Ippin

AHLI MAJLIS TERTINGGI

PENGERUSI :
-Muhammad Naqiuddin bin Mohd Said

TIMB. PENGERUSI :
-Shahrizul Ayuni bt. Zulkiply

SETIAUSAHA :
-Wan Nur Shuhada bt. Wan Hasan

TIMB. SETIAUSAHA :
-Masyitoh bt. Yaacob

BENDAHARI :
-Najlaa Shazana bt. Mohamad

TIMB. BENDAHARI :
-Muhammad bin Ab. Razak


BIRO BERTINDAK

BIRO R&D (KAJIAN)
-Ahmad Saifuddin bin Amran
-Syuja’ati Ilmi

BIRO PENERANGAN DAN PENERBITAN
-Mohd Yusof Hadhari b. Saidon
-Nurhaslin bt. Zaharudin

BIRO PERHUBUNGAN DAN KORPORAT
-Mohammad Za’im Mustapha

BIRO LATIHAN DAN PROGRAM
-Marwan Bukhari
-Nurul Hayati bt. Abd Latif

BIRO ANTARABANGSA
-Abd Rauf Baharuddin
-Nur Suhaila bt. Zulkifli

ShoutMix chat widget