PDRM Bukit Aman bantu GAMIS merealisasikan Ko-SPIN '09

Posted by Institut Pemikiran dan Pendidikan Islam Nasional (IPPIN)

Hasrat murni GAMIS untuk merealisasikan Ko-SPIN '09 telah mendapat respon positif daripada pihak PDRM Bukit Aman. Ini jelas terbukti apabila Pengarah Ko-SPIN '09, Saudari Siti Nurul Munawirah bersama Timbalan Presiden GAMIS, Saudari Rafidah Salleh telah mengadakan perjumpaan bersama wakil PDRM bagi menjelaskan mengenai objektif serta relevansi mengapa Ko-SPIN '09 perlu diadakan.

Ketika menghubungi Gamisdaily, Saudari Munawirah menjelaskan bahawa wakil pihak PDRM Bukit Aman juga akan menjadi salah seorang pembentang kertas kerja dalam Ko-SPIN '09.

"Pihak Ko-SPIN '09 amat berbesar hati dengan kerjasama dari pihak PDRM Bukit Aman. DSP Ghazali Daud, Penolong Pendaftar merangkap Imam Masjid PDRM Bukit Aman bakal membentangkan kertas kerja yang bertajuk Kes Juvana-Trend, Faktor dan Penyelesaian," ujar beliau.

Menurut beliau lagi, pihak PDRM Bukit Aman juga bersetuju bahawa pendidikan agama adalah ubat serta pencegah kepada permasalahan sosial yang timbul dewasa kini.

Justeru, diharap dengan pendedahan kes juvana daripada pihak PDRM Bukit Aman sewaktu pembentangan kertas kertas nanti bakal mencetus kesedaran kepada para peserta Ko-SPIN '09 mengenai kepentingan pendidikan Islam itu sendiri dalam membentuk generasi muda yang berakhlak mulia.

Sumber: Gamisdaily

Artikel ini : 

0 Komentar

Post a Comment

Pengenalan

Adalah satu usaha GAMIS dalam menjadikan Pendidikan Islam diangkat sebagai peneraju utama untuk menjayakan matlamat sistem pendidikan negara iaitu ke arah pembentukan masyarakat baik dari aspek keintelektualan, moral, fizikal dan lain-lain oleh Kementerian Pendidikan dan Kementerian Pengajian Tinggi.

Objektif IPPIN

1) Menilai semula keberkesanan sistem pendidikan Islam yang diamalkan dalam negara. Tujuan untuk menilai pendidikan Islam dalam negara adalah untuk menjadikan pendidikan Islam sebagai tunjang pendidikan. Selain itu, pendidikan Islam juga sudah lama tidak disemak semula melainkan hanya menjalankan wacana tahunan sahaja.

2) Membetulkan pandang alam (world-view) mengenai pendidikan Islam yang sebenar.

3) Membentuk satu resolusi bertindak ke arah pentajdidan sistem pendidikan Islam di negara.

Organisasi Ippin

AHLI MAJLIS TERTINGGI

PENGERUSI :
-Muhammad Naqiuddin bin Mohd Said

TIMB. PENGERUSI :
-Shahrizul Ayuni bt. Zulkiply

SETIAUSAHA :
-Wan Nur Shuhada bt. Wan Hasan

TIMB. SETIAUSAHA :
-Masyitoh bt. Yaacob

BENDAHARI :
-Najlaa Shazana bt. Mohamad

TIMB. BENDAHARI :
-Muhammad bin Ab. Razak


BIRO BERTINDAK

BIRO R&D (KAJIAN)
-Ahmad Saifuddin bin Amran
-Syuja’ati Ilmi

BIRO PENERANGAN DAN PENERBITAN
-Mohd Yusof Hadhari b. Saidon
-Nurhaslin bt. Zaharudin

BIRO PERHUBUNGAN DAN KORPORAT
-Mohammad Za’im Mustapha

BIRO LATIHAN DAN PROGRAM
-Marwan Bukhari
-Nurul Hayati bt. Abd Latif

BIRO ANTARABANGSA
-Abd Rauf Baharuddin
-Nur Suhaila bt. Zulkifli

ShoutMix chat widget