IPPIN bersetuju UPSR dan PMR dimansuhkan.

Posted by Institut Pemikiran dan Pendidikan Islam Nasional (IPPIN)

Kerajaan sedang bercadang untuk memansuhkan UPSR dan PMR kerana sistem pendidikan kini dilihat terlalu berorientasikan peperiksaan semata-mata. Ini menyebabkan tujuan utama menuntut ilmu secara kreatif, interaktif dan menimba pengetahuan secara holistik tidak tercapai sepenuhnya. Cara pembelajaran di Malaysia dikatakan lebih menjurus kepada usaha mencapai keputusan yang baik dalam peperiksaan awam.

Pelajar-pelajar berlumba-lumba untuk mendapatkan bilangan A yang banyak sehingga pernah suatu ketika Malaysia digemparkan dengan berita kematian S. Subashini dari SRJK Tamil Ladang Sempah. Subashini membunuh diri kerana memperoleh 4B, 2C dan 1D dalam UPSR sedangkan sasaran beliau ialah 4A. Jika ‘budaya banyak A’ menjadi fenomena pelajar-pelajar di Malaysia, tidak mustahil pelajar hanya cemerlang dari segi akademik dan tidak dinamik. Kerana inginkan publisiti, ada juga individu yang mendakwa mendapat 24A1 dalam SPM 2006 yang menggemparkan Malaysia kerana penipuan itu.

Jika UPSR dan PMR dimansuhkan, ujian khas harus diwujudkan untuk kemasukan ke Sekolah Berasrama Penuh (SBP). Menurut Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd. Puad Zarkashi, ujian itu tidak akan diwajibkan kepada semua pelajar, bahkan diadakan untuk mereka yang berminat memilih SBP bagi menyambung pelajaran di peringkat menengah.

IPPIN berharap supaya Kementerian Pelajaran mengkaji dengan teliti cadangan untuk memansuhkan sistem penilaian Ujian Peperiksaan Sekolah Rendah (UPSR) dan Penilaian Menengah Rendah (PMR) ini, dan mungkin perlu meminta kerajaan membentuk satu jawatankuasa yang melibatkan pelbagai pihak bagi membincangkan secara teliti mengenai dasar itu sebelum dilaksanakan.

IPPIN hairan alasan yang diberikan kerajaan, kita akan menjimatkan wang, kami rasa itu adalah satu alasan yang tidak dapat diterima kerana kebaikan anak kita di sekolah patut diberi keutamaan. Bahkan kita semua tahu peruntukkan kerajaan untuk pendidikan ialah RM30 bilion. Peruntukkan tersebut sudah cukup digunakan untuk peperiksaan, bahkan boleh disalurkan untuk kemudahan pelajar, seperti pengangkutan, makanan percuma dan mungkin pendidikan percuma.

IPPIN bersetuju dengan cadangan untuk memansuhkan UPSR dan PMR, cuma kerajaan tidak perlu tergesa-gesa, sebaliknya masa perlu diberi untuk mendapatkan respon dari pelbagai pihak agar setiap pembaharuan yang hendak dilaksanakan dapat difahami dan diterima oleh semua.

Artikel ini : 

4 Komentar

 1. Anonymous Said,

  Saya berfikir PMR dan UPSR harus DIMANSUHKAN pada TAHUN 2013 untuk keselamatan pelajar.Murid-murid berkejar untuk mendapat straight A’s untuk PMR TAHUN HADAPAN.

  Ditulis oleh

   
 2. ahmad hisham Said,

  Saya setuju dengan Anonymous.Untuk keselamatan pelajar juga.Yang paling penting ialah keselamatan pelajar.PMR dan UPSR harus dimansuhkan pada tahun 2013

  Ditulis oleh

   
 3. dato razali Said,

  We should cancel the PMR and UPSR..Like ahmad hisham said..PROTECTION IS MORE IMPORTANT THAN EXAMINATIONS..Jabatan Pelajaran Negeri should cancel PMR and UPSR next year (2013)..

  Ditulis oleh

   
 4. My nephew almost killed herself by cutting herself with knife because she got terrible grades.I think you should cancel PMR and UPSR next year (2013) to easy down the students..They want to kill themselves because the frustration and devastation.

  Ditulis oleh

   

Post a Comment

Pengenalan

Adalah satu usaha GAMIS dalam menjadikan Pendidikan Islam diangkat sebagai peneraju utama untuk menjayakan matlamat sistem pendidikan negara iaitu ke arah pembentukan masyarakat baik dari aspek keintelektualan, moral, fizikal dan lain-lain oleh Kementerian Pendidikan dan Kementerian Pengajian Tinggi.

Objektif IPPIN

1) Menilai semula keberkesanan sistem pendidikan Islam yang diamalkan dalam negara. Tujuan untuk menilai pendidikan Islam dalam negara adalah untuk menjadikan pendidikan Islam sebagai tunjang pendidikan. Selain itu, pendidikan Islam juga sudah lama tidak disemak semula melainkan hanya menjalankan wacana tahunan sahaja.

2) Membetulkan pandang alam (world-view) mengenai pendidikan Islam yang sebenar.

3) Membentuk satu resolusi bertindak ke arah pentajdidan sistem pendidikan Islam di negara.

Organisasi Ippin

AHLI MAJLIS TERTINGGI

PENGERUSI :
-Muhammad Naqiuddin bin Mohd Said

TIMB. PENGERUSI :
-Shahrizul Ayuni bt. Zulkiply

SETIAUSAHA :
-Wan Nur Shuhada bt. Wan Hasan

TIMB. SETIAUSAHA :
-Masyitoh bt. Yaacob

BENDAHARI :
-Najlaa Shazana bt. Mohamad

TIMB. BENDAHARI :
-Muhammad bin Ab. Razak


BIRO BERTINDAK

BIRO R&D (KAJIAN)
-Ahmad Saifuddin bin Amran
-Syuja’ati Ilmi

BIRO PENERANGAN DAN PENERBITAN
-Mohd Yusof Hadhari b. Saidon
-Nurhaslin bt. Zaharudin

BIRO PERHUBUNGAN DAN KORPORAT
-Mohammad Za’im Mustapha

BIRO LATIHAN DAN PROGRAM
-Marwan Bukhari
-Nurul Hayati bt. Abd Latif

BIRO ANTARABANGSA
-Abd Rauf Baharuddin
-Nur Suhaila bt. Zulkifli

ShoutMix chat widget