GERAK KERJA SPIN KEMBALI LAGI

Posted by Institut Pemikiran dan Pendidikan Islam Nasional (IPPIN)

AssalamualaikumWBT buat sahabat-sahabat yang dikasihi.Alhamdulillah, pengakhiran tahun 2009 ini bakal menyaksikan penggerak-penggerak SPIN berjuang lagi di pentas-pentas dunia umumnya. Jutaan kemaafan bagi sesi-sesi yang lepas kerana blog atau medan bagi para pembaca mendapatkan info bagi SPIN ini lesu. Kesilapan-kesilapan ini diakui oleh pihak kami sendiri namun bukanlah bermaksud kami tidak melakukan sebarang gerak kerja. Menjadi pemula atau perintis bagi tiap-tiap gerak kerja bukanlah satu hal yang mudah , begitu juga sebagai penyambung bagi satu-satu perjuangan.Namun apa yang penting disini, ialah istikomah atau bermaksud terus-menerus melakukan gerak kerja tersebut.Ahli sunnah wal jamaah ada menyatakan bahawa iman seseorang boleh bertambah dan berkurang, begitulah halnya dengan gerak kerja kami.
Apa yang kami harapkan adalah doa-doa serta sokongan dari pembaca-pembaca sekalian agar salah satu usaha GAMIS ini berhasil dan berkesan serta mendatangkan manfaat pada semua. Bukanlah hasil yang dipandang oleh Sang Pencipta kita namun usaha yang bersungguh-sungguh seharusnya ditanam dalam diri setiap penggerak sekretariat ini serta jadilah makhlukNYA yang paling bertakwa antara kita semua.

Disini, saya sertakan maksud surah al-hujuraat buat semua penggerak SPIN serta pembaca blog ini agar setiap tingkahlaku kita tidak lari dari landasan yang sebenar

Al-hujuraat :13

“ hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu di sisi ALLAH ialah orang yang paling bertakwa di antara kamu. Sesungguhnya ALLAH Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal”

Insyaallah,
Program terdekat yang bakal disertai oleh SPIN :


1) THE 7TH WORLD CONFERENCE ON MUSLIM EDUCATION ( 21-23 Disember 2009)
Tarikh konferens adalah pada 21-23 Disember 2009 (Isnin-Rabu)
http://world-come2009.com/


2) ASIA PASIFIC CONFERENCE 2010( EARLY CHILHOOD EDUCATION)
Rujukan:

- http://mencarimardhotillah.blogspot.com/2009/11/asia-pasific-conferens-2010-early.html#links


Maklumat seterusnya akan terus di update. Insyaallah.

Ali imran : 140
Jika kamu( pada perang Uhud) mendapat luka, maka sesungguhnya kaum(kafir) itupun (pada perang Badar ) mendapat luka yang serupa. Dan masa (kejayaan dan kehancuran ) itu, Kami pergilirkan di antara manusia (agar mereka mendapat pelajaran) dan supaya Allah membedakan orang-orang yang beriman (dengan orang-orang kafir) dan supaya sebagian kamu dijadikanNya ( gugur sebagai) syuhada. Dan Allah tidak menyukai orang-orang yang zalim.


Salam perjuangan buat penggerak-penggerak sekretariat!

Artikel ini : 

0 Komentar

Post a Comment

Pengenalan

Adalah satu usaha GAMIS dalam menjadikan Pendidikan Islam diangkat sebagai peneraju utama untuk menjayakan matlamat sistem pendidikan negara iaitu ke arah pembentukan masyarakat baik dari aspek keintelektualan, moral, fizikal dan lain-lain oleh Kementerian Pendidikan dan Kementerian Pengajian Tinggi.

Objektif IPPIN

1) Menilai semula keberkesanan sistem pendidikan Islam yang diamalkan dalam negara. Tujuan untuk menilai pendidikan Islam dalam negara adalah untuk menjadikan pendidikan Islam sebagai tunjang pendidikan. Selain itu, pendidikan Islam juga sudah lama tidak disemak semula melainkan hanya menjalankan wacana tahunan sahaja.

2) Membetulkan pandang alam (world-view) mengenai pendidikan Islam yang sebenar.

3) Membentuk satu resolusi bertindak ke arah pentajdidan sistem pendidikan Islam di negara.

Organisasi Ippin

AHLI MAJLIS TERTINGGI

PENGERUSI :
-Muhammad Naqiuddin bin Mohd Said

TIMB. PENGERUSI :
-Shahrizul Ayuni bt. Zulkiply

SETIAUSAHA :
-Wan Nur Shuhada bt. Wan Hasan

TIMB. SETIAUSAHA :
-Masyitoh bt. Yaacob

BENDAHARI :
-Najlaa Shazana bt. Mohamad

TIMB. BENDAHARI :
-Muhammad bin Ab. Razak


BIRO BERTINDAK

BIRO R&D (KAJIAN)
-Ahmad Saifuddin bin Amran
-Syuja’ati Ilmi

BIRO PENERANGAN DAN PENERBITAN
-Mohd Yusof Hadhari b. Saidon
-Nurhaslin bt. Zaharudin

BIRO PERHUBUNGAN DAN KORPORAT
-Mohammad Za’im Mustapha

BIRO LATIHAN DAN PROGRAM
-Marwan Bukhari
-Nurul Hayati bt. Abd Latif

BIRO ANTARABANGSA
-Abd Rauf Baharuddin
-Nur Suhaila bt. Zulkifli

ShoutMix chat widget