Polis Terlampau

Posted by Institut Pemikiran dan Pendidikan Islam Nasional (IPPIN)

Setelah rakyat Malaysia digemparkan dengan kes kematian Allahyarham adik Aminulrasyid Amzah, 15 tahun, pelajar tingkatan 3 Sekolah Menengah Seksyen 9, Shah Alam yang telah ditembak di kepala oleh pihak polis. Namun lain pula halnya, muka surat depan Sinar Harian, 6 mei 2010, apabila dua wanita mendakwa menerima gagguan secara seksual daripada seorang polis. Lagi berita tentang POLIS, apa yang menjadi persoalannya. Sejauh mana tahap pendidikan yang diberikan kepada POLIS? Sehingga begitu akhlak yang ditonjolkan kepada masyarakat awam. Jika dahulu polis dianggap golongan yang mendapat penghormatan yang tinggi daripada masyarakat, seperti para guru, doktor, bomba dan lain-lain. Tetapi sejak akhir-akhir ini tahap hormat orang ramai terhadap badan beruniform tersebut semakin menurun dan ramai yang semakin membenci.

Seorang anggota polis ‘terlampau’ yang didakwa menahan dua wanita di satu sekatan jalan di hadapan BHP jalan Cheras, meminta mereka melakukan aksi ghairah serta menunjukkan wajah seksi. Lebih menjijikkan, dia turut bertanya sama ada wanita terbabit memakai baju dan seluar dalam atau tidak. Polis terbabit juga turut meminta sogokan sebanyak RM50. Pihak polis tidak sepatutnya berakhlak seperti dalam hal ini. Yang dahulu pihak polis di pamerkan dengan, logo ‘saya anti rasuah’, mungkin sekarang perlu tambah kepada ‘saya tidak terburu-buru’ dan ‘saya bukan polis terlampau’. Adakah cukup sekadar memaparkan logo, tetapi masih ada yang tidak melaksanakannya.

Ada pula berkaitan kes kematian Allahyarham adik Aminulrasyid Amzah. Jika kita berfikiran waras, ada prosedur tertentu yang perlu dilalui oleh pihak polis sebelum menembak walau apapun kesalahan seseorang. IPPIN berpandangan, kes tembakan ini adalah tindakan keterlaluan dan terburu-buru walaupun Allahyarham adik Aminulrasyid bersalah sekalipun, dia masih di bawah umur dan tetap kes juvana. Pihak polis dikatakan sangat teliti dalam beberapa kes yang lain, seperti yang dipertontonkan dalam ‘Gerak Khas’ dan juga halnya penangkapan mahasiswa yang terlibat dalam pilihan raya tetapi seolah-olah terburu-buru dalam kes seperti ini sedangkan ianya melibatkan keselamatan awam dan meragut nyawa.


IPPIN berharap agar Perdana Menteri serta Menteri Keselamatan Dalam Negeri memandang serius kes ini. IPPIN juga berharap pihak terbabit perlu menumpukan tahap pendidikan Islam dan pendidikan moral pada anggota polis. Bagaimana kita melihat akhlak sesetengah anggota polis sekarang sudah mula tidak beradap dan semakin ramai berakhlak buruk, kita perlu tahu ‘kerana nila setitik, rosak susu sebelanga’, kerana golongan ‘pelampau’ ini, kita kuatiri orang awam sudah tidak mempercayai lagi pihak polis pada masa akan datang.

Kita sedih dengan beberapa kes sebelum ini yang mengambil masa terlalu lama dalam penyiasatan, bahkan masih ada yang belum dapat diselesaikan sehingga kini. Dalam kes Allahyarham Adik Aminulrasyid ini, siasatan adil dan segera sangat diharapkan kerana telah menimbulkan pelbagai tanda tanya di kalangan masyarakat. Keadilan haruslah diberikan kepada mereka yang berhak serta tindakan susulan harus diambil sekiranya ingin membersihkan imej keselamatan negara Malaysia. Diharapkan kes-kes seperti ini tidak lagi berulang. Semoga keadilan dapat ditegakkan serta keselamatan negara lebih terjamin pada masa akan datang.- Mohd Yusof Hadhari


Artikel ini : 

1 Comment

  1. Cik Yang Said,

    Salam!!! Menarik penulisannya. Saya cara penceritaannya.

    Ditulis oleh

     

Post a Comment

Pengenalan

Adalah satu usaha GAMIS dalam menjadikan Pendidikan Islam diangkat sebagai peneraju utama untuk menjayakan matlamat sistem pendidikan negara iaitu ke arah pembentukan masyarakat baik dari aspek keintelektualan, moral, fizikal dan lain-lain oleh Kementerian Pendidikan dan Kementerian Pengajian Tinggi.

Objektif IPPIN

1) Menilai semula keberkesanan sistem pendidikan Islam yang diamalkan dalam negara. Tujuan untuk menilai pendidikan Islam dalam negara adalah untuk menjadikan pendidikan Islam sebagai tunjang pendidikan. Selain itu, pendidikan Islam juga sudah lama tidak disemak semula melainkan hanya menjalankan wacana tahunan sahaja.

2) Membetulkan pandang alam (world-view) mengenai pendidikan Islam yang sebenar.

3) Membentuk satu resolusi bertindak ke arah pentajdidan sistem pendidikan Islam di negara.

Organisasi Ippin

AHLI MAJLIS TERTINGGI

PENGERUSI :
-Muhammad Naqiuddin bin Mohd Said

TIMB. PENGERUSI :
-Shahrizul Ayuni bt. Zulkiply

SETIAUSAHA :
-Wan Nur Shuhada bt. Wan Hasan

TIMB. SETIAUSAHA :
-Masyitoh bt. Yaacob

BENDAHARI :
-Najlaa Shazana bt. Mohamad

TIMB. BENDAHARI :
-Muhammad bin Ab. Razak


BIRO BERTINDAK

BIRO R&D (KAJIAN)
-Ahmad Saifuddin bin Amran
-Syuja’ati Ilmi

BIRO PENERANGAN DAN PENERBITAN
-Mohd Yusof Hadhari b. Saidon
-Nurhaslin bt. Zaharudin

BIRO PERHUBUNGAN DAN KORPORAT
-Mohammad Za’im Mustapha

BIRO LATIHAN DAN PROGRAM
-Marwan Bukhari
-Nurul Hayati bt. Abd Latif

BIRO ANTARABANGSA
-Abd Rauf Baharuddin
-Nur Suhaila bt. Zulkifli

ShoutMix chat widget