Pertemuan IPPIN dan KAMMI

Posted by Institut Pemikiran dan Pendidikan Islam Nasional (IPPIN)


Kuala Lumpur, 30 April 10- Satu pertemuan telah diadakan diantara dua Gerakan Mahasiswa iaitu Institut Pemikiran dan Pendidikan Islam Nasional (IPPIN) dan Kesatuan Aksi Mahasiswa Muslim Indonesia (KAMMI), perjumpaan tersebut adalah untuk bersama-bersama berkongsi idea dan pandangan tentang sistem pendidikan di antara kedua-dua buah negara, disamping merapatkan hubungan dua organisasi gerakan mahasiswa ini.

Perkongsian idea antara dua Gerakan Mahasiswa ini mengeratkan lagi hubungan antara dua Negara dalam membicarakan dan melontarkan idea tentang sistem pendidikan ataupun bentuk pentarbiyahan secara umum di Negara masing-masing. Kehadiran wakil-wakil pimpinan IPPIN dari setiap kampus juga memberi ruang kepada mereka untuk sama-sama berdialog dengan pimpinan KAMMI secara terus.

KAMMI adalah merupakan sebuah organisasi mahasiswa Islam di Indonesia, ditubuhkan pada zaman reformasi Indonesia pada 1998, pada ketika itu berlakunya krisis ekonomi yang teruk di Indonesia, pada situasi ini KAMMI sebagai kumpulan mahasiswa Islam bangun untuk membawa suara dan perjuangkan hak rakyat.

Pertemuan ini diadakan pada sebelah malam, bermula pada jam 9 malam dan tamat pada jam 12 tengah malam. Kedua-dua gerakan ini berpandangan yang sama iaitu untuk menjadikan Pendidikan Islam diangkat sebagai peneraju utama untuk menjayakan matlamat sistem pendidikan negara iaitu ke arah pembentukan masyarakat baik dari aspek keintelektualan, moral, fizikal dan lain-lain.

Pertemuan-pertemuan sebegini akan diteruskan lagi pada masa-masa akan, IPPIN juga percaya hasil dari pertemuan ini, bukan sahaja melibatkan dua organisasi mahasiswa tetapi lebih dari itu melibatkan hubungan dua Negara dalam menjalin hubungan.

Artikel ini : 

0 Komentar

Post a Comment

Pengenalan

Adalah satu usaha GAMIS dalam menjadikan Pendidikan Islam diangkat sebagai peneraju utama untuk menjayakan matlamat sistem pendidikan negara iaitu ke arah pembentukan masyarakat baik dari aspek keintelektualan, moral, fizikal dan lain-lain oleh Kementerian Pendidikan dan Kementerian Pengajian Tinggi.

Objektif IPPIN

1) Menilai semula keberkesanan sistem pendidikan Islam yang diamalkan dalam negara. Tujuan untuk menilai pendidikan Islam dalam negara adalah untuk menjadikan pendidikan Islam sebagai tunjang pendidikan. Selain itu, pendidikan Islam juga sudah lama tidak disemak semula melainkan hanya menjalankan wacana tahunan sahaja.

2) Membetulkan pandang alam (world-view) mengenai pendidikan Islam yang sebenar.

3) Membentuk satu resolusi bertindak ke arah pentajdidan sistem pendidikan Islam di negara.

Organisasi Ippin

AHLI MAJLIS TERTINGGI

PENGERUSI :
-Muhammad Naqiuddin bin Mohd Said

TIMB. PENGERUSI :
-Shahrizul Ayuni bt. Zulkiply

SETIAUSAHA :
-Wan Nur Shuhada bt. Wan Hasan

TIMB. SETIAUSAHA :
-Masyitoh bt. Yaacob

BENDAHARI :
-Najlaa Shazana bt. Mohamad

TIMB. BENDAHARI :
-Muhammad bin Ab. Razak


BIRO BERTINDAK

BIRO R&D (KAJIAN)
-Ahmad Saifuddin bin Amran
-Syuja’ati Ilmi

BIRO PENERANGAN DAN PENERBITAN
-Mohd Yusof Hadhari b. Saidon
-Nurhaslin bt. Zaharudin

BIRO PERHUBUNGAN DAN KORPORAT
-Mohammad Za’im Mustapha

BIRO LATIHAN DAN PROGRAM
-Marwan Bukhari
-Nurul Hayati bt. Abd Latif

BIRO ANTARABANGSA
-Abd Rauf Baharuddin
-Nur Suhaila bt. Zulkifli

ShoutMix chat widget